Proveu durant 15 dies el nostre servei d'informació de licitacions - adjudicacions - - AJUTS I/O SUBVENCIONS - aprovacions de projectes sense cap compromís.
Per donar-se d'alta aneu a l'apartat de la nostra web 'CONTACTAR' (https://www.divisiosigo.cat/cat/contactar/), per correu electrònic marcel@divisiosigo.cat o truqueu al número de telèfon 93 217 15 50
#LicitaCambra és el nou servei de la #CambraBCN que et permet rebre cada dia al teu correu electrònic convocatòries de concursos públics i licitacions.
Troba noves oportunitats de negoci adaptades a la teva activitat i zona geogràfica!
Contacta https://ja.cat/LicitaCambra
El dia 30 de novembre de 2020 s'han publicat en el DOUE aquestes Conclusions, en les quals el Consell de la Unió, entre altres aspectes, demana a la Comissió i als estats membres que col·laborin estretament amb el Parlament Europeu, els ens regionals i locals, el Comitè Econòmic i Social i el Comitè de les Regions en la consecució d'aquests objectius comuns a través d'estructures de governança eficaces i una bona coordinació a escala nacional, en particular per a:
- Millorar l'eficiència de la contractació pública per impulsar la recuperació i fer front a futures crisis. En aquest sentit, entre altres aspectes, "demana als estats membres que sensibilitzin els responsables de la presa de decisions sobre el bon funcionament de les estructures de compradors públics, inverteixin més en la qualificació i en la professionalització dels compradors públics, per exemple, de les centrals de compres, i reforcin la capacitat dels compradors públics per abordar prioritats estratègiques, en particular la creació d'ocupació, la reparació dels danys socioeconòmics causats per la crisi de la COVID-19, el suport a les pimes i les prioritats ecològiques i digitals". A més, els demana que "accelerin la transformació digital de la contractació pública, també per mitjà de la cooperació entre entitats públiques", així com que "cooperin en la contractació pública de solucions digitals per facilitar el tractament de dades, garantint alhora la interoperabilitat;" i els insta a què "vigilin l'eficàcia dels seus propis sistemes de recurs".
- Establir incentius adequats per a la inversió i el creixement sostenibles i innovadors a la UE a través de la contractació pública. Així, entre altres extrems, "considera essencial saber com aconseguir una contractació sostenible i innovadora a fi d'aprofitar els avantatges del poder adquisitiu públic i, per tant, demana als estats membres i a les altres institucions de la Unió Europea que maximitzin el poder transformador de la contractació pública mitjançant el foment de capacitats i competències crucials per fer front als reptes actuals, i, a la Comissió, que doni suport als estats membres en la creació d'una xarxa europea de centres d'assessorament sobre millors pràctiques per al desenvolupament d'una contractació pública sostenible i innovadora".
- Contribuir a una economia de la UE més resilient a través de la contractació pública. En aquest sentit, entre altres aspectes, "demana als estats membres que encoratgin i fomentin la contractació pública innovadora". Així mateix, "demana a la Comissió i als estats membres que cooperin en l'elaboració de directrius i criteris per mitjà d'una metodologia comuna per ajudar al sector públic a aprovisionar-se a través de cadenes de subministrament transparents, fiables, flexibles i diversificades amb l'objectiu de reforçar l'economia europea i reduir la dependència estratègica de tercers països, especialment en determinats sectors de l'economia europea que són fonamentals per al funcionament dels serveis públics i l'atenció sanitària pública, com els medicaments i els productes sanitaris".
https://formaciooberta.eapc.gencat.cat/espaistematics/subvencions/riscos-en-lambit-de-les-subvencions-de-les-administracions-locals.html
En l'últim mes, les administracions van destinar 58,2 milions d'euros a l'habitatge públic, de manera que sumen 507.400.000 d'euros en el que va d'any.
La inversió en habitatge públic continua el seu augment. Les administracions espanyoles han destinat 58,2 milions d'euros a construcció d'habitatge, un 43% més que en el mateix període de 2019, quan es van destinar 40,7 milions d'euros, segons dades publicades per l'Associació d'Empreses Constructores i Concessionaris de infraestructures (Seopan).
En total, les administracions han destinat 507.500.000 d'euros a habitatge públic en el que va d'any, un 18,8% més que en el mateix període de 2019, quan es van invertir 427 milions d'euros.
Les licitacions van registrar una forta caiguda durant els mesos de la primera onada de la pandèmia. El major descens es va produir a l'abril, quan, amb una inversió de 18,9 milions d'euros, la licitació va caure un 80,7%. Encara que des que es va recuperar al maig la inversió segueix registrant creixements interanuals.
En el tercer trimestre del l'any, les administracions públiques van destinar a la construcció d'habitatges 211.600.000 d'euros, un 68,2% més que l'any anterior, quan van invertir 125.800.000 d'euros.
https://contractacio.gencat.cat/web/.content/difusio/publicacions/memories/tccsp/Memoria-TCCSP-2019.pdf
Partint de la immutabilitat dels plecs, un cop aquests han estat aprovats com a garantia dels principis de contractació pública d’igualtat, lliure concurrència, seguretat jurídica i transparència, la Llei 8/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic (LCSP), introdueix en els articles 122.1, 124 i 136.2 una nova regulació sobre la modificació dels plecs de clàusules per part de l’òrgan de contractació un cop iniciat el procediment de licitació.
Els articles 122.1 i 124 de la LCSP estableixen que els plecs de clàusules administratives particulars i els plecs de clàusules tècniques, un cop aprovats i un cop iniciada la licitació, només poden ser modificats per error material, de fet o aritmètic; en qualsevol altre cas, la modificació dels plecs comporta la retroacció d’actuacions.
L’article 136.2 de la LCSP, quan parla dels terminis de presentació de les sol·licituds de participació o de les proposicions, estableix que en cas que s’introdueixin modificacions significatives en els plecs de clàusules, l’òrgan de contractació, sens perjudici del que disposen els articles 122.1 i 124, ha d’ampliar el termini inicial de presentació de les ofertes o de les sol·licituds de participació.
La lectura conjunta dels articles 122.1, 124 i 136.2 de la LCSP ha permès concloure als òrgans administratius de resolució de recursos especials que, un cop publicat l’anunci de licitació amb els plecs de clàusules, aquests únicament poden ser modificats per l’òrgan de contractació en cas d’errors materials, de fet o aritmètics, ja que, si no és així, el que la LCSP disposa és la retroacció de les actuacions (Resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic –TCCSP- 389/2019, de 19 de desembre, entre d’altres).
La contradicció aparent entre l’article 136.2 de la LCSP i els articles 122 i 124, ha estat resolta en el sentit d’entendre que aquests articles es complementen; així, l’òrgan de contractació ha d’ampliar el termini de presentació de proposicions en cas que s’introdueixin modificacions significatives en els plecs que regeixen la contractació, i que aquestes obeeixin a un error material, de fet o aritmètic. En qualsevol altre supòsit, cal retrotraure les actuacions, per l'aplicació dels articles 122.1 i 124 de la LCSP (Acord 118/2018, de 30 de novembre, del Tribunal Administratiu de Contractes Públics d’Aragó).
Per tant, la regulació de la modificació dels plecs establerta en els articles 122, 124 i 136 de la LCSP el que estableix, d’entrada, és una limitació de la possibilitat d’esmena dels plecs als casos d’error material o de fet o aritmètic, ja que en la resta de casos el que la LCSP disposa és la retroacció de les actuacions.
La LCSP no defineix què cal entendre per "error material, de fet o aritmètic". La jurisprudència ha establert un criteri restrictiu per apreciar la possibilitat de rectificació d’errors materials, de fet o aritmètics, i la limita als supòsits en què la rectificació no implica un judici valoratiu, ni exigeix operacions de qualificació jurídica, pel fet que l’error s’evidencia directament, ja que s’aprecia amb plena certesa, sense necessitat d’hipòtesis o deduccions, o bé pel fet de tractar-se de simples equivocacions elementals, que s’aprecien de forma clara, patent, manifesta i ostensible, evidents en si mateixes, sense que calgui acudir a raonaments ulteriors, ni a operacions valoratives o aclaridores sobre normes jurídiques.
El Tribunal Suprem (Sentència 1679/2019, de 5 de desembre de 2019) sobre l’àmbit de l’error material va assenyalar que: “[…] quan mitjançant la fórmula de la rectificació d’error materials es pretén donar viabilitat a l’exercici de potestats anul·latives, modificatives o revocatòries de l’acte, s’està fent un ús invàlid de la figura. En resum, només es fa un ús adequat de la rectificació d’errors quan, sense alterar el sentit ni el contingut de l’acte administratiu, s’eliminen els errors evidents i palmaris presents en l’acte administratiu que resultin aliens a qualsevol valoració, opinió o criteri d’aplicació. I en cap cas estan inclosos els errors de dret, els que requereixin interpretació jurídica, per molt evidents o elementals que resultin.”
Per tant, en primer lloc, d’acord amb els articles 122.1 i 124 de la LCSP, l’òrgan de contractació pot esmenar, sense haver ni d’ampliar el termini de presentació de sol·licituds de participació o proposicions, ni de retrotraure les actuacions, els errors materials, de fet o aritmètics que no introdueixen modificacions significatives en els plecs. Sobre aquests mers errors materials, de fet o aritmètics, es va pronunciar el TCCSP (Resolució 329/2019, de 30 d'octubre) en els termes següents: “En aquest cas, és evident que la modificació de la plantilla del DEUC-cat i DEUC electrònic per esmenar errors consistents només en la identificació de l’expedient és una modificació d’un error material que no afecta les condicions contractuals de la licitació, ni la preparació de les ofertes, per tant, en virtut del que disposa l’article 122.1 in fine no comporta la retroacció d’actuacions i, en conseqüència, tampoc l’ampliació del termini per a la presentació de propostes.”
En segon lloc, d’acord amb l’article 136.2 de la LCSP, durant el termini de presentació de les sol·licituds de participació o de les proposicions, l’òrgan de contractació pot esmenar dels plecs els errors materials, de fet o aritmètics que comportin introduir modificacions significatives en els plecs. L'article 136.2 de la LCSP estableix els supòsits en els quals una modificació dels plecs s’ha de considerar significativa i disposa que ho és, en tot cas, quan afecti la classificació requerida, l’import i el termini del contracte, les obligacions de l’adjudicatari i/o el canvi o la variació de l’objecte del contracte. En qualsevol cas, en aquests supòsits de modificació dels plecs, l’òrgan de contractació ha d’acordar sempre una ampliació proporcional del termini inicial de presentació de les proposicions o sol·licituds de participació.
En darrer lloc, d’acord amb els articles 122.1 i 124 de la LCSP, qualsevol modificació dels plecs que no obeeixin a errors materials, de fet o aritmètics comporta necessàriament la retroacció d’actuacions, sense excepcions.
L’obligació de transparència implica que totes les condicions de la licitació estiguin clarament definides des de l’inici del procediment de contractació de forma clara, precisa i inequívoca en el plec de condicions o en l’anunci de licitació. A títol merament enunciatiu, les modificacions que consisteixen en l’agreujament dels requisits de solvència (Resolució 1180/2019, de 21 d’octubre, del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals); o en la modificació de tres dels cinc paràmetres que defineixen l’objecte del bé a subministrar (Resolució 45/2020, de 3 de març, del Tribunal Administratiu de Contractació Pública de Galícia), o dels criteris d’adjudicació i/o aspectes tècnics o econòmics (Resolució TCCSP 389/2019, de 19 de desembre, ja esmentada), no es poden considerar esmenes d’errors materials i, per tant, en aquests supòsits cal retrotraure les actuacions.
https://formaciooberta.eapc.gencat.cat/espaistematics/contractacio/la-subcontractacio-en-els-contractes-reservats.html
Por Isabel Gallego Córcoles
19/11/2020
STJUE 18 de noviembre de 2020 (ECLI:EU:C:2020:937).
La sentència respon a una qüestió prejudicial elevada per un jutge italià. La normativa italiana excloïa als contractes públics d'obra de l'concepte d ' "operacions comercials" a efectes de l'aplicació de la normativa de transposició de Directiva 2000/35 / per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comerciales1. La norma europea defineix "operacions comercials" com "les realitzades entre empreses o entre empreses i poders públics que donin lloc al lliurament de béns oa la prestació de serveis a canvi d'una contraprestació".
======================================
1 En aquesta matèria, està ara vigent Directiva 2011/7 / UE d'Parlament Europeu i de Consell, de 16 de febrer de 2011, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.
-- font: Observatorio de Contratación Pública (ObCP)
Les empreses adjudicatàries de contractes de menys de 200.000 euros no hauran d'acreditar la seva solvència econòmica ni financera.
L'Executiu aprovarà imminentment per reial decret la relaxació dels controls en matèria de contractació pública i concessió de subvencions, amb l'objectiu d'agilitar la tramitació dels fons europeus. Una laxitud que afectarà especialment als contractes de menys de 200.000 euros en què no serà requisit que l'empresa beneficiària demostri la seva solvència.
Segons l'esborrany de l'reial decret llei de reformes administratives lligades a el pla de recuperació, el contingut ha avançat la Cadena SER i a què ha tingut accés Vozpópuli, tots els contractes i acords que es vagin a finançar amb càrrec als 140.000 milions d'Fons de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea es podran tramitar de forma urgent, el que suposa una reducció generalitzada de tots els terminis de procediment.
Per als contractes d'obres de menys de 200.000 euros i els contractes de subministraments i serveis de menys de 100.000, les empreses no hauran de demostrar la seva solvència. "Les podrà ser d'aplicació la tramitació prevista a l'apartat 6 de l'article 159 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes de Sector Públic", diu el decret.
Aquest apartat 6 recull que "el termini per a la presentació de proposicions no pot ser inferior a deu dies hàbils a comptar de l'endemà de la publicació de l'anunci de licitació en el perfil de l'contractes" i que "es eximirà els licitadors de la acreditació de la solvència econòmica i financera i tècnica o professional ".
Els contractes d'obres de menys de 5,3 milions d'euros i els de subministraments i serveis inferiors a 138.999 s'han de tramitar amb un procediment obert simplificat ordinari.
Laxitud també en les subvencions
El decret també aprovaria mesures en matèria de gestió de subvencions. D'una banda, es podran tramitar per procediment d'urgència i s'eliminen requisits d'informes i autoritzacions preceptives i, d'altra, el Govern es guarda la possibilitat de concedir subvencions sense concurs.
"Es preveu la possibilitat d'atorgar subvencions de concurrència no competitiva, a càrrec de el Fons de Recuperació, per a aquelles subvencions l'objectiu sigui finançar actuacions o situacions concretes que no requereixin de valoració comparativa amb altres propostes", admeten. Aquestes es concediran per ordre d'arribada, apunten.
Fins a la data, segons l'article 75 de Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, en el qual es va aprovar el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, les empreses que rebessin subvencions de més de 60.000 euros havien de presentar un compte justificatiu en què detallaran que complien amb les condicions imposades en la subvenció, indicaran les activitats realitzades i els resultats obtinguts.
Havien incloure a més, informació sobre les despeses i inversions de l'activitat, amb identificacióndel creditor i de el document, el seu import, data d'emissió i, si escau, data de pagament, etc., que després serien revisades per l'òrgan concedent.
No obstant això, amb aquest nou decret, s'eleva aquest llindar de 60.000 a 100.000 euros, fet que suposa que totes les subvencions per menys d'aquesta quantia no hauran de presentar aquest compte.
Presentació de factures i deutes
L'article 67 de l'esborrany de l'decret relaxa també les condicions que han de complir les empreses beneficiàries de les subvencions. Per exemple, "les bases reguladores (de la subvenció de torn) podran eximir de l'obligació de presentar aquelles factures que tinguin un import inferior a 3.000 euros".
A més, tot i que fins a la data per a subvencions de més de 3.000 euros les empreses havien de demostrar estar a l'corrent de pagaments a Hisenda ia la Seguretat Social, ara aquest llindar s'ha elevat fins als 10.000 euros. "S'eleva fins a 10.000 euros el límit de 3.000 euros per haver d'acreditar compliment d'obligacions tributàries i amb Seguretat Social", recull l'esborrany, i també es relaxen els requisits de les memòries econòmiques.
"Per als supòsits en què les sol·licituds hagin de venir acompanyades de memòries econòmiques, es flexibilitzaran els compromisos plasmats en les mateixes, en el sentit que es permetin compensacions entre els conceptes pressupostats, sempre que es dirigeixin a assolir la finalitat de la subvenció", afegeixen.